Flugtskydning

Flugtskydning er både vildt sjovt, samtidig med at det træner dine færdigheder i skydning. Der er ligeledes enormt meget socialt i flugtskydning. Efter en god tur på skydebanen, hvor alle lerduerne er røget ned, føler man sig langt mere sikker på at ramme vildet - når den virkelige jagt går i gang.

11 varer

Faldende orden

11 varer

Faldende orden
pr. side

Flugtskydning - alt at vide om flugtskydning

Flugtskydning, eller lerdueskydning som det hedder i flæng, er en disciplin for jægere, såvel som ikke-jægere. I det følgende vil du blive præsenteret for det væsentligste inden for flugtskydning.

 

Hvad betyder flugtskydning?

 

Som det ligger i ordet, handler flugtskydning om skydning til mål i bevægelse eller i flugt. Oprindeligt var dette mål i form af levende duer, men det etiske aspekt gjorde, at duerne blev udskiftet med fjerfyldte glaskugler. Glaskuglerne var dog besværlige at producere, og i dag benyttes små keramiske tallerkener, de såkaldte lerduer. Den første lerdue blev fremstillet af 100% ler, og var nærmest umulig at få til at knække. Lerduerne man finder på flugtskydningsbanerne i dag, er fremstillet af petroliumsbeg og kalk, og ved rette træf, kan duerne til stor tilfredsstillelse pulverisere.

 

Flugtskydning og jagt

 

Flugtskydning er en sportsgren som alt muligt andet, men det er især hos jægere kært, da de benytter muligheden til at træne og forbedre deres færdigheder med et haglgevær. Ligeledes indgår flugtskydning som det bærende element i haglskydeprøven, hvor aspiranten kan bevise at han/hun kan mestre og ramme med en haglbøsse. Det mest almindelige som du vil blive mødt med på flugtskydningsbanerne rundt omkring i landet, er de tre forskellige duer: bagduer, sideduer (højre og venstre), samt spidsduer. Her kan forskellige skydestillinger og bevægelser afprøves, og man kan lære sit våben at kende. Dog gengiver de forskellige duer ikke en 100% realistisk jagtsituation, men det kan man komme tætter på igennem skydedisciplinen jægersporting. Efter principperne i jægersporting, kan lerduerne varierer i størrelse, komme fra flere forskellige vinkler (spids, direkte op i luften, langs jorden, bagfra mm), i forskellige hastigheder, samt afstande. Dette skaber en række udfordrende skudafgivelser, som kan minde meget om en virkelig jagtsituation. I den sammenhæng er jægersporting, og flugtskydning generelt, et vigtigt element i en jægers liv. Det er desværre uundgåeligt, at selv den bedste og mest erfarne skytte, ikke kan komme ud for en anskydning, men ved at træne og vedligeholde ens færdigheder på flugtskydningsbanerne, kan anskydningsprocenten tvinges ned på sit minimum. Nyjægere, såvel som garvede jægere, har godt af at tage forbi flugtskydningsbanerne jævnligt. Desuden er flugtskydning en god undskyldning for, at tilbringe nogle gode timer sammen med sine bedste jagtkammerater.

 

Flugtskydningens andre discipliner

 

Flugtskydning er dog langt fra forbeholdt mænd og kvinder med jagttegn. Man kan uden problemer skyde lerduer uden et jagttegn, dog kræver det andre tilladelser eller følge af en uddannet instruktør. Herfra kan skydning til lerduer foregå ved de normale poster (side- , bag- og spidsduer), eller fokus kan ligge på en eller flere discipliner indenfor flugtskydning:

 

Skeet

Skeet indgår som en olympisk disciplin. Her er skytterne placeret i en halvcirkel med 7 standpladser, samt en ottende i midten. Lerduerne kastes fra to tårne (et højt og et lavt), og kan både bestå af enkeltduer såvel som doubleer. Skudvinklen til lerduen vil dermed variere fra standplads til standplads, hvilket tvinger en til at tænke foranholdet til lerduen på ny.

 

Olympisk trap

Som det fremgår af navnet, er olympisk trap ligeledes en olympisk flugtskydningsdisciplin. OL Trap angives som værende en af de sværeste former for flugtskydning, da lerduen kastes ud i tre forskellige retninger med varierende højde og vinkel (max 45 grader), der tilmed ikke er kendt af skytten på forhånd. Rent praktisk, skal der afgives skud til 25 lerduer fra fem standpladser, med en afstand på 15 meter fra lerduekasteren. Historisk er det værd at tage med, at Danmark har vundet flere medaljer i de nordiske mesterskaber, til EM, og ikke mindst til VM!

 

Nordisk trap

En mere lokal flugtskydningsdisciplin er Nordisk Trap, som primært udøves i de nordiske lande. Ved denne form for Trap, er standpladserne placeret i en halvcirkel, 10 meter fra lerduekasteren. Modsat OL Trap kan højden ikke variere, og vinklen duerne kastes i, må maksimalt være 30 grader til hver side. Der må kun benyttes 1 skud pr. due, og man skyder 5 duer pr. standplads.

 

Flugtskydningsudstyr

 

Om flugtskydning anses som en sport, eller som trøst og træning i den laaange jagtfrie periode, er mulighederne mange. Dog er der noget grundlæggende udstyr, der skal være på plads, for at timerne på flugtskydningsbanerne bliver mest effektive og komfortable.

 

Haglgevær

Skydning til lerduer foregår med et haglgevær. Til de forskellige discipliner kan der være krav til haglgeværet, men ellers handler det blot om, at geværet opfylder den pågældende skyttes behov. I vores våbenafdelings store udvalg af haglbøsser, samt flugtskydningspatroner, kan du hurtig blive klar til en god dag på skydebanen.

 

Skydevest

Både i konkurrence- og jagtsituationer, er det til stor fordel at have patronerne klar og let tilgængelige. Derfor er en god og rummelig skydevest en stor fordel på flugtskydningsbanerne, såvel som i jagtterrænet. Samtidig kan lommerne fyldes med høreværn, skydekort, skydebriller, samt andet relevant udstyr, så dine hænder er frie, og du let kan komme i besiddelse af diverse ting. Hos Hubertushuset kan du finde veste til både flugtskydning, jagt, samt hverdagsbrug.

 

Høreværn

Høreværn er et krav på flugtskydningsbanerne, men det er altid en god ide at beskytte sin hørelse i en hver situation, hvis man gerne vil kunne nyde naturens lyde igennem hele livet. Med elektroniske høreværn, lukkes der af for høje lydfrekvenser, samtidig med moderate og lave frekvenser gengives i høreværnets højtalere. Dette muliggør beskyttelse af din hørelse, uden at være på bekostning af de uundværlige samtaler og kommandoer. Hos Hubertushuset kan du finde høreværn og ørepropper fra de førende brands.

 

Skydebriller

Sammen med høreværnet, er skydebrillerne med til at beskytte dig under flugtskydning. Brillen vil forhindre at splinter fra de perfekt ramte lerduer, ikke rammer dine øjne og beskadiger synet. Samtidig kan skydebrillen forbedre dine færdigheder på flugtskydningsbanen, ved at skærme for sollys, samt fremhæve lerduerne, så målet fremstår mere klart. I vores udvalg finder du skydebriller med høj komfort og kvalitet, der ikke mindst lever op til høje sikkerhedsstandarder.

 

Andre aktiviteter på flugtskydningsbanen:

 

Det er også værd at nævne flugtskydningens andre muligheder. Banerne er som regel knyttet til en forening, hvor sociale relationer med ligesindet kan opstå. Samtidig er der muligheden for at leje banerne og fx holde polterabend, eller give sin venner og ansatte en dag med adrenalin og muligheden for at opleve glæden ved flugtskydning. Sidst men ikke mindst, skaber banerne de fysiske rammer for vigtige konkurrencer, samt afholdelse af diverse kurser.


Du ved nu alt hvad der er værd at vide om flugtskydning, så kom forbi i vores fysiske butik i Ringsted eller på www.hubertushuset.com, og gør dig klar til en omgang lerdueskydning.

 

Knæk og bræk!

Hubertushuset A/S | Roskildevej 239 | 4100 Ringsted | Info@hubertushuset.com | +45 57 61 13 60