ER DU KLAR TIL BUKKEJAGTEN

For de fleste jægere er bukkejagten næsten bedre end juleaften. Hvert år går tusindvis af jægere og venter på det bliver den 16. maj. Er det i år, det bliver deres tur til at skyde den røde flotte sommerbuk. På den her side, der har vi samlet alt hvad du skal vide og bruge til bukkejagten. 


UDVALGTE KATEGORIER TIL BUKKEJAGTEN


FOTO TAGET MED SPYPOINT VILDTKAMERA


BUKKE ARRANGEMENT


RIFFELPAKKER u/ 20.000,-


FORBEREDELSE TIL DEN PERFEKTE BUKKEJAGT

Forberedelse er den halve bukkejagt. Der er mange ting som du SKAL have styr på, og så findes der ting som du med stor fordel kan forberede dig på.

Styr på våben, ammunition og optik

Er du nyjæger, så skal du finde dit nye udstyr - her anbefaler vi naturligvis at du tager en snak med en fagmand. Han eller hun kan give dig den helt rette vejledning, og du kan kommer rigtig godt fra start.
Er du en erfaren jæger, så er det vigtigste her, at du får skudt din riffel ind, så du er sikker på, at der hvor du sigter , der rammer du også. Husk at du skal indskyde din riffel med din jagtammunition. Ingen ammunition opfører sig ens, så for at være sikker, så skyd ind med den du tager med på selve jagten.

Terrænet

Det er også en god ide at have styr på dit terræn. Der er ikke noget værre, end at stå op den 16 maj, forventningsfuld, og så komme ud til et revir/terræn som ikke er klar. Har du skydestige eller tårn på terrænet, så er det en god ide at tjekke at der ikke er grene eller andet der forstyrre dit udsyn. Skal du på pürsch, så er det en rigtig god ide at lave stier til formålet inden, eller som minimum tjekke at den rute du påtænker at gå, er fri og lydløs.

Terrænet - pre-bukkejagt

Du kan med fordel købe et eller flere vildtkameraer og sætte op i dit revir. Så bliver det nemmere at holde øje med hvilke bukke der er på dit revir, og derved følge den korrekte afskydningsplan. Og så er det bare en fed måde at glæde sig på, når du kan se udviklingen på dine bukke. Fra de begynder at sætte op, til de smider basten og fremstår i fuld flor.

BUK SPOTTET GENNEM HÅNDKIKKERT

BUK FOTOGRAFERET MED MOBILTELEFON

BUK SPOTTET MED VILDTKAMERA

Træning, træning og træning

Du har selvfølgelig været på skydebanen og træne med din riffel, således at du kan afgive et sikkert og korrekt skud. Men hvis dit terræn kræver, at du eventuelt skal afgive skud fra skydestok eller med din bipod monteret på riflen, så er det virkelig vigtigt at øve sig. Både med at afgive skud, men også selve håndteringen af især din skydestok. Tag den gerne med i terrænet og lav dine øvelser der. Du kan godt øve hjemme i haven, men det er sjældent sådan et underlag du møder på selve jagten. Så træn altid med din skydestok i forskellige påositioner op på forskellige underlag.

Varmt tøj til jagt eller ej?

Når det kommer til tøjet, så er der nærmest ikke to jægere der er ens. Det er utrolig individuelt hvad den enkelte jæger foretrækker når det kommer til jagttøj. Et par generelle gode råd er, find dig noget tøj der:

 • Ikke larmer (er lydløst)
 • Med stor bevægelsesfrihed (så du nemt kan bevæge dig rundt og betjene din riffel)
 • Lag på lag, så du kan regulere varmen

Hvor meget tøj man skal have på når man drager på bukkejagt er op til en enkelte jæger. Men byg gerne din jagt-uniform op efter "lag på lag princippet" for så kan du regulere ved at smide et lag. Det er virkelig ærgerligt hvis man får taget for lidt tøj på. Du har ikke den rette fokus og lyst, hvis du sidder i stigen eller tårnet og fryser. Derfor kan det anbefales at starte ud med "for meget tøj" hvis du er i tvil. Det er bedre at regulere den vej, end at starte med at fryse, og så ingenting kan gøre.

Træn med dit jagtudstyr

Hvilket udstyr du har med på jagt er helt din sag. Men det er vigtigt at kende sit udstyr godt. Og derfor er det også en god ide at træne med sit udstyr, og sørge for at udstyret virker. Din skydestok er vigtig. For hvis du regner med at skulle afgive skud fra den, så er det vigtigt at træne. Hvordan placerer du din riffel i skydestokken? Hvordan folder du skydestokken ud til brug når du er på jagt? Kan du bruge din håndkikkert når du står med din riffel i skydestokken? Alle sammen er situationer som kan opstå, og som er virkelig ærgerlige ikke at have styr på. Tænk hvis drømme-bukken er der, og du så står og fumler med din skydestok fordi du ikke har trænet, det ville virkelig været brandærgeligt.
Et andet tænkt eksempel er dine kikkerter, både dit sigteoptik og din håndkikkert (hvis du har begge ting med) Sørg for at de er pudset og klar til brug. Der findes vel intet værre end at løfte sin sigtekikkert fordi man har spottet bukken, og så er der en stor fed fedtplet lige midt i synsfeltet! Gør dig selv den tjeneste at finde rensegrejet frem, og puds og klargør dine linser. Har du håndkikkert med afstandsmåler, så er det en god ide at tjekke at der er batteri på, så du også kan lave målingerne.

Og sådan kan du tyænke det udstyr som du bruger igennem - er der noget der vil være virkelig træls at skulle stå og ordne på selve bukkejagten, så klargør det hjemmefra. Du vil takke dig selv når bukken er nedlagt og på paraden.

Huskelisten til din bukkejagt

Det er godt nok ærgeligt at stå ude på reviret og konstantere at bundstykket til riflen ligger derhjemme i våbenskabet. Gør der selv den tjeneste og lav en "huske liste til bukkejagt" som du aftenen før og om morgenen inden afgang lige render igennem. Vi har nedenstående forsøgt os med en minimumsliste som du kan tage udgangspunkt i. Den er ikke udtømmende, og du kan have særlige krav til din egen liste:

 • Riffel inkl. magasin, ammunition og bundstykke
 • Eventuel lyddæmper
 • Jagttøj + jagtstøvler (eller andet fodtøj)
 • Mobiltelefon (hvis uheldet er ude, se tid, tjek solop - nedgang m.m.)
 • Optik (både sigtekikkert og håndkikkert + evt. bæresele)
 • Skydestok (hvis terrænet kræver det)
 • Høreværn (Du skal passe på din hørelse)
 • Kniv, bensav (når du skal brække vildtet)
 • Lygte / pandelygte (det er svært at brække vildtet i mørke)
 • Flaske med sæbevand + vådservietter og evt engangshandsker
 • Vildtbalje & net 
 • Papirer og oplysninger (Jagttegn, våbentilladelse, billedID telefonnummer på schweisshund m.m.)

 

Derudover er der rigtig mange ekstra ting du kan tage med. Det er som skrevet meget individuelt, men rigtig mange har også ting som myggespray, forplejning, penge (schweisshund), kamera m.m. Og skal du have meget med, så pak det hele ned i en en jagtrygsæk som ikke larmer når du skal pakke det ud.  

Nyd din bukkejagt

Vi venter på det hele året - så husk at nyde det. Og hvis du er ordentligt forberedt, så er det nemmere at være "sikker" og derved nyde den optimale bukkejagt når du er afsted.


EMIL ANBEFALER

Emil fra våbenafdelingen giver dig i videoen sine 5 bedste råd i forbindelse med bukkejagten. 

Emil er en erfaren jæger, og bukkejagt holder han meget af. Så han ved hvad han taler om. 


Hubertushuset A/S | Roskildevej 239 | 4100 Ringsted | Info@hubertushuset.com | +45 57 61 13 60